Dziś upiekłam :
Sernik z migdałami
CIASTO
1,5 szklanki maki pszennej
125 g margaryny
50 g cukru kryształ
4 żółtka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 łyżeczki kawy instant
1,5 szklanki maki pszennej
125 g margaryny
50 g cukru kryształ
4 żółtka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 łyżeczki kawy instant
MASA SEROWA:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
125 ml oleju
4 żółtka
2 jajka
1 szklanka cukru kryształ
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
PIANA:
8 białek
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo; migdały tarte około 150 g.
MASA BUDYNIOWA:
500 ml mleka
4 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
250 g margaryny
5 łyżek cukru kryształ.
Dodatkowo :
płatki migdałowe i cukierki michałki.
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto zagniatamy i ścieramy na tarce jarzynowej na blaszkę
średniej wielkości 23x32 cm. Posypujemy je kawa instant.
Masa serowa:
Żółtka i jajka ucieramy z cukrem. Dokładamy kolejno pozostałe składniki i
miksujemy na jednolita masę. Wylewamy na starte ciasto.
Z migdałów
tartych kształtujemy małe kopczyki na masie serowej.
Przykrywamy je
piana zrobioną z ubitych białek z cukrem wymieszanej z dodatkami.
Lekko
ja wyrównujemy.
Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni
około 70 minut.
Po wyjęciu ale uprzednim przetrzymaniu go 15 minutach
przy uchylonych drzwiczkach piekarnika studzimy go.
Robimy masę
budyniowa .
Gotujemy połowę mleka z cukrem i margaryna .
W reszcie
mieszamy obie mąki i żółtka.
Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy
gęsty budyń .
Wykładamy na zimny sernik.
Ozdabiamy płatkami migdałowymi i
startymi michałkami lub czekolada .
Chłodzimy w lodówce.
SMACZNEGO
Mniam ! Wygląda bardzo ładnie, może następnym ciastem jakie zrobię będzie właśnie ten sernik:)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam sernika, chyba muszę zrobić jak Ty i w końcu go upiec.
OdpowiedzUsuń