Kołacz gruszkowo śliwkowy
Składniki:
4 gruszki
15 dużych śliwek
50 g cukru kryształ
1 łyżka miodu
Ciasto
150 g cukru
150 g margaryny
200 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
3 jajka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Szykujemy potrzebne składniki do przygotowania ciasta.
Gruszki obieramy. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
Do garnka wsypujemy 50 g cukru i podgrzewając karmelizujemy .
Dodajemy miód i pokrojone gruszki .
Energicznie mieszamy około 5 minut.
Dodajemy miód i pokrojone gruszki .
Energicznie mieszamy około 5 minut.
Formę wykładamy folią lub papierem do pieczenia.
Wylewamy, do tortownicy o średnicy 23 cm, przestudzone owoce z karmelem.
Śliwki wydrążamy z pestek i układamy gdzieniegdzie na gruszkach.
Wylewamy, do tortownicy o średnicy 23 cm, przestudzone owoce z karmelem.
Śliwki wydrążamy z pestek i układamy gdzieniegdzie na gruszkach.
Miękką margarynę miksujemy z cukrem (150 g ) , po chwili dodajemy żółtka jaj.
Białka ubijamy na sztywno.
Dodajemy do masy maślanej.
Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy
mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy kolejne 5-10 minut.
Gotowe ciasto wykładamy na warstwę owoców.
Wstawiamy do nagrzanego
piekarnika do 175 stopni C i pieczemy 45 minut. Studzimy w formie .
Gdy przestygnie obracamy dnem do góry i wykładamy na talerz tak by owoce były na górze ciasta.
Delikatnie ściągamy folię .
Gdy przestygnie obracamy dnem do góry i wykładamy na talerz tak by owoce były na górze ciasta.
Delikatnie ściągamy folię .
Apetyczny ten Twój kołacz.
OdpowiedzUsuń