Krucha tarta z nektarynką
Ciasto :
100 g margaryny
2 żółtka
3 łyżki mleka
200 g maki pszennej
Masa:
2 żółtka
250 ml śmietany
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki mąki pszennej
5 nektaryn
rodzynki około 3 garści.
100 g margaryny
2 żółtka
3 łyżki mleka
200 g maki pszennej
Masa:
2 żółtka
250 ml śmietany
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki mąki pszennej
5 nektaryn
rodzynki około 3 garści.
Składniki na ciasto szybko ze sobą łączymy.
Zawijamy w folię i chłodzimy
30 minut w lodówce.
Formę do tarty smarujemy margaryną a następnie
posypujemy delikatnie mąką .
Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na
wielkość formy .
Wykładamy lekko dociskając.
Nakłuwamy widelcem i
zapiekamy 10 minut w temp 180 stopni C.
Wyjmujemy z piekarnika.
Masa:
Rozmącamy mąkę z żółtkami i śmietaną .oraz cukrem.
Nektaryny kroimy w
ćwiartki. Na podpieczone ciasto wykładamy owoce skórką do dna i zalewamy
masą .
Posypujemy rodzynkami. .
Zapiekamy 30 minut w temp 180 stopni C.
Z owocami to ja lubię,łada tarta.
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńPyszna tarta, to nadzienie mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuńwow! wygląda przepysznie :) proszę o kawałeczek!
OdpowiedzUsuńTarta z owocami u mnie zawsze cieszy się powodzeniam.
OdpowiedzUsuń