Ciasteczka z płatków kukurydzianych i pistacji
Składniki:
170 g miękkiej margaryny
1/2 szklanki pistacji
1/3 szklanki rodzynek
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 szklanki mąki pszennej
4 szklanki płatków kukurydzianych
1 szklanka cukru
Sposób wykonania:
Margarynę o temp. pokojowej miksujemy z cukrem.
Dodajemy kolejno po jednym całym jajku.
Następnie wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Następnie wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Do ciasta wsypujemy pistacje wcześniej uprażone na suchej patelni i rodzynki.
Płatki kukurydziane wsypujemy do woreczka foliowego i delikatnie gnieciemy wałkiem .
Łyżeczką nabieramy porcje ciasta.
Obtaczamy ciasto w płatkach kukurydzianych.
Kształtujemy małe dyski o średnicy od 2 do 4 cm.
Kształtujemy małe dyski o średnicy od 2 do 4 cm.
Układamy w niewielkiej odległości ok.2 cm na posmarowanej olejem folii aluminiowej, na blasze.
Ciastka pieczemy 20 - 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Super sa, moja corka uwielbia pistacje. Musze zrobic:)
OdpowiedzUsuńzrób ,zrób bo na prawdę warto
UsuńTo ja też bym musiała zrobić ,bo też lubię pistacje.
OdpowiedzUsuńCiasteczka twoje bardzo mi sie podobają, szkoda tylko że pistacje takie drogie. Wyglądają pysznie i ta panierka fajna:-)
OdpowiedzUsuńSuper ciasteczka.
OdpowiedzUsuń