Czarne Bambo
CIASTO MAKOWE:
150 g margaryny
8 jajek
20 g cukru pudru
100 g miodu płynnego
1 łyżeczka kakao
300 g mielonego maku
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sody.
150 g margaryny
8 jajek
20 g cukru pudru
100 g miodu płynnego
1 łyżeczka kakao
300 g mielonego maku
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sody.
BISZKOPT :
białka z 6 jaj wykorzystanych do masy kremowej
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu 10 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA KREMOWA:
6 żółtek
500 ml mleka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
500 g margaryny
MASA RABARBAROWO - JABŁKOWA:
500 g obranego rabarbaru
500 g jabłek startych na tarce jarzynowej
2 galaretki agrestowe
1/2 szklanki cukru kryształ.
50 g margaryny
płatki migdałowe
CIASTO MAKOWE:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem dodając kolejno po
jednym żółtko.
Białka ubijamy chwilę wcześniej i odstawiamy na bok.
Do
masy jajecznej dodajemy kolejno miód, mąkę wymieszaną z sodą i kakao
oraz pod koniec ubijania mak.
Następnie dodajemy pianę ubitą z białek
delikatnie miksujemy.
Blaszki o wymiarach 36 x 25 cm wykładamy folią
posmarowana olejem i oprószoną mąką .
Ciasto wylewamy do dwóch blaszek
dzieląc je na tzw"oko" na równe części.
Pieczemy osobno po 30 minut w
nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
BISZKOPT:
Białka ubijamy ,pod
koniec wsypujemy cukier. Następnie wsypujemy delikatnie mąki z proszkiem
do pieczenia i łyżką octu.
Delikatnie miksujemy i pieczemy w tej samej
blaszce co ciasto makowe około 25 minut w temp 180 stopni.
MASA
KREMOWA:
Żółtka ucieramy z cukrem oraz mąkami w 250 ml mleka.
Resztę
mleka gotujemy.
Wlewamy masę żółtkową do mleka i gotujemy gęsty budyń .
Studzimy.
Zimny miksujemy z miękką margaryną .
MASA RABARBAROWO -
JABŁKOWA:
Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kosteczkę .
Jabłka
obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Wkładamy do garnka dodajemy
cukier i margarynę .
Smażymy do miękkości rabarbaru aż się rozpadnie i
będzie stanowił jednolitą masę z jabłkami.
Wsypujemy zawartość 2
opakowań galaretki i energicznie mieszamy.
SKŁADAMY CIASTO;
W blaszce
wykładamy jeden blat ciasta makowego. Smarujemy go połową masy kremowej.
Przykrywamy biszkoptem.
Na biszkopt wykładamy masę rabarbarowo-
jabłkowa już lekko przestudzoną .
Przykrywamy ciastem makowym.
Smarujemy
wierzch pozostałą masą kremową .
Posypujemy płatkami migdałowymi.
CHŁODZIMY W LODÓWCE.
ciekawy pomysł, sezon rabarbarowy trwa:)
OdpowiedzUsuńtak takie sezonowe połączenie rabarbaru i jabłek
UsuńŚwietna nazwa:) A ciasto wygląda super i musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńjest pyszne ,polecam..
UsuńFaktycznie wygląda jak mambo. Fajne ciacho i ma tyle warstw smacznych :-)
OdpowiedzUsuńNazwa ciekawa :-) dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar:-)
UsuńMusiałaś się napracować. Tyle różnych warstw! Na pewno jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
pięknie się prezentuje :) lubię takie pracochłonne ciasta :D
OdpowiedzUsuńWiem, że jest niezbyt zdrowa, a na dodatek bardzo nie lubię soli. :) Koniec końców- nie używam jej wcale.
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
a tu niema soli tylko soda :)
UsuńCiasto rewelacyjne,dużo warstw dużo pracy i czasu ale dla takiego ciasta można się poświęcić.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelkie przekładańce, a Twój wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńa jakim składnikiem można zastąpić rabarbar? czy można zrobić masę na podstawie samych jabłek
OdpowiedzUsuńoczywiście możesz zrobić bez rabarbaru
Usuń