Wygladem przypomina sernik ale po pierwszym kęsie przekonujemy się , że to nie on.
Ciasto grysikowe ze śliwkami
ciasto;
2,5 szklanki mąki
300 g cukru kryształ
5 żółtek
200 g margaryny
1 budyń czekoladowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa grysikowa:
5 białek
1 budyń śmietankowy
330 g cukru kryształ
500 g śmietany 18 %
120 g kaszy manny
15 suszonych śliwek
płatki migdałowe
CIASTO:
Miksujemy margarynę z cukrem.
Dodajemy po jednym żółtku ciągle
miksując.
Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem
czekoladowym.
Musi nam powstać tj gruba kruszonka.
Dzielimy ja na 2
części .
Jedna wykładamy tortownice o średnicy 26 cm a drugą zawijamy w
folię i chowamy na 30 minut do zamrażalnika.
MASA GRYSIKOWA:
Białka
ubijamy na sztywno.
Dosypujemy cukier kryształ ciągle miksując.
Wsypujemy
kaszę mannę , wlewamy śmietanę i wsypujemy budyń śmietankowy.
Na
wyłożone ciasto w formie wylewamy masę grysikową .
Śliwki obsypujemy
lekko mąką i układamy na masie grysikowej.
Na wierzch ścieramy mocno
schłodzone ciasto .
Posypujemy migdałami pieczemy 60 minut w nagrzanym
do 180 stopni piekarniku.
Wygląda jak sernik :D Naprawdę świetne ciasto! Jestem ciekawa jak smakuje.
OdpowiedzUsuńzrób i przekonasz się ,że warto je zrobić ,można zamiast śliwki dodać jakieś sezonowe owoce teraz np truskawki
UsuńTo prawda wygląda jak sernik,super ciacho.
OdpowiedzUsuńTy ale czarujesz pyszne ciasta. Masa grysikowa bardzo mi się podoba ;-)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój pomysł, lubię takie "zaskakujące" ciasta.
OdpowiedzUsuń