Składniki;
ciasto;
8 jajek
8 łyżek cukru kryształ
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę .
Wsypujemy kolejno mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy kakao.
Ciasto przelewamy do wyścielanej folią aluminiową blaszki o wymiarach 32 x 25 cm. Pieczemy 25- 30 minut w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C.
Po upieczeniu studzimy i kroimy na 2 blaty.
Przygotowujemy masę :
Potrzebujemy do niej :
500 ml śmietany kremówki 36 %
550 g sera trzykrotnie mielonego
8 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny spożywczej
125 ml soku z ananasa.
Ananas z puszki
Śmietanę ubijamy na sztywno; pod koniec wsypujemy cukier puder.
Żelatynę moczymy w soku aż napęcznieje.
Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce ser. Żelatynę podgrzewamy i delikatnie wlewamy do masy energicznie mieszając lub miksując.
Przelewamy na jeden blat ciasta.
Posypujemy pokrojonym ananasem i przykrywamy drugim blatem.
Ciasto polewamy polewą czekoladową :
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki kakao
Podgrzewamy razem w rondelku do całkowitego połączenia składników.
Polewamy ciasto.
Dekorujemy wg uznania.
Chłodzimy w lodówce około 2 godzin.
Mmm, musiała być cudownie soczysta :)
OdpowiedzUsuń