Sałatka z dzikim ryżem
Składniki:
2 torebki dzikiego ryżu
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 puszki tuńczyka w oleju
150 g żółtego sera
białko z ugotowanych 5 jaj
4 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18 %
sól i pieprz do smaku
czerwona papryka mielona do ozdoby
Sposób przygotowania:
Ryż dziki ,ja użyłam firmy Kupiec gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Białka jajek kroimy w drobną kostkę .
Kukurydzę i tuńczyka odsączamy z zalewy.
Ser ścieramy na tarce jarzynowej.
Majonez miksujemy ze śmietaną .
W szklanej misce układamy kolejno 1 torebkę ryżu, polewamy majonezem.
Wykładamy tuńczyka z jednej puszki ,polewamy majonezem.
Wysypujemy kukurydzę , na nią 1 torebkę ryżu i polewamy znów majonezem.
Kolejno wykładamy tuńczyka , ser żółty, warstwę majonezu, a na koniec pokrojone białka.
Posypujemy wierzch mieloną czerwona papryką Każdą warstwę majonezu solimy i doprawiamy pieprzem.
Schładzamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz