sobota, 28 lutego 2015

Sałatka z dzikim ryżem


Sałatka z dzikim ryżem





Składniki:

 2 torebki dzikiego ryżu 
1 puszka kukurydzy konserwowej 
2 puszki tuńczyka w oleju
150 g żółtego sera 
białko z ugotowanych 5 jaj
4 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18 %
sól i pieprz do smaku 
czerwona papryka mielona do ozdoby 




Sposób przygotowania:

Ryż dziki ,ja użyłam firmy Kupiec gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Białka jajek kroimy w drobną kostkę .
Kukurydzę  i tuńczyka  odsączamy z zalewy. 
Ser ścieramy na tarce jarzynowej.
Majonez miksujemy ze śmietaną .

W szklanej misce układamy kolejno 1 torebkę ryżu, polewamy  majonezem.
Wykładamy tuńczyka  z jednej puszki   ,polewamy majonezem. 
Wysypujemy kukurydzę , na nią 1 torebkę ryżu i  polewamy znów majonezem. 
Kolejno wykładamy tuńczyka , ser żółty, warstwę majonezu, a na koniec pokrojone białka. 
Posypujemy wierzch mieloną czerwona papryką Każdą warstwę majonezu solimy i doprawiamy pieprzem.
Schładzamy w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz