poniedziałek, 5 stycznia 2015

Walentynkowe serca

                      Walentynkowe serca





Składniki;


250 ml jogurtu z jabłkiem prażonym ( może 

być inny smakowy )

120 g roztopionej margaryny

300 g mąki pszennej

200 g mąki kukurydzianej

4 łyżki cukru

2 łyżki ciepłej wody

15 g świeżych drożdży

starta skórka z jednej cytryny i pomarańczy

3 łyżki suszonej żurawiny

1 jajko do smarowania

 2 łyżki wiórek kokosowych do posypania






Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W 

misce mieszamy obie maki z jogurtem i 

cukrem. Wlewamy drożdże.

Zagniatamy ciasto.

 Wlewamy ciepłą margarynę i 

wyrabiamy około 10 minut.

 Dodajemy skórki z

 cytrusów i żurawinę.

 Zagniatamy, a

 następnie odstawiamy na 40 minut przykryte

 ściereczką .












Po tym czasie 

wykładamy ciasto

 na stolnice 

posypaną mąką.

 Wałkujemy na 

prostokąt o 

wymiarach 40 x 35

 cm,,a następnie 

kroimy na paski o 

szerokości 5 cm i 

długości 35 cm.

Zwijamy każdy 

pasek w spiralę .

Końce ciasta 

łączymy ze sobą 

tak by nadać 

kształt serca. 

Odstawiamy na 10

 minut.


















Smarujemy serca rozmąconym jajkiem.



Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. 

Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni 

piekarnika na 25 minut.





4 komentarze:

  1. Rewelacyjny pomysł. :) Taki walentynkowy prezent ucieszyłby bardziej niż kupna czekolada:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Syn miał dużo przyjemności ze wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne! Muszę takie dla Chłopaka zrobić :)

    OdpowiedzUsuń