Składniki;
250 ml jogurtu z jabłkiem prażonym ( może
być inny smakowy )
120 g roztopionej margaryny
300 g mąki pszennej
200 g mąki kukurydzianej
4 łyżki cukru
15 g świeżych drożdży
starta skórka z jednej cytryny i pomarańczy
3 łyżki suszonej żurawiny
1 jajko do smarowania
Po tym czasie
wykładamy ciasto
na stolnice
posypaną mąką.
Wałkujemy na
prostokąt o
wymiarach 40 x 35
cm,,a następnie
kroimy na paski o
szerokości 5 cm i
długości 35 cm.
Zwijamy każdy
pasek w spiralę .
Końce ciasta
łączymy ze sobą
tak by nadać
kształt serca.
Odstawiamy na 10
minut.
Smarujemy serca rozmąconym jajkiem.
Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni
piekarnika na 25 minut.
120 g roztopionej margaryny
300 g mąki pszennej
200 g mąki kukurydzianej
4 łyżki cukru
2 łyżki ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
starta skórka z jednej cytryny i pomarańczy
3 łyżki suszonej żurawiny
1 jajko do smarowania
2 łyżki wiórek kokosowych do posypania
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W
misce mieszamy obie maki z jogurtem i
cukrem. Wlewamy drożdże.
Zagniatamy ciasto.
Wlewamy ciepłą margarynę i
wyrabiamy około 10 minut.
Dodajemy skórki z
cytrusów i żurawinę.
Zagniatamy, a
następnie odstawiamy na 40 minut przykryte
ściereczką .
Po tym czasie
wykładamy ciasto
na stolnice
posypaną mąką.
Wałkujemy na
prostokąt o
wymiarach 40 x 35
cm,,a następnie
kroimy na paski o
szerokości 5 cm i
długości 35 cm.
Zwijamy każdy
pasek w spiralę .
Końce ciasta
łączymy ze sobą
tak by nadać
kształt serca.
Odstawiamy na 10
minut.
Smarujemy serca rozmąconym jajkiem.
Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni
piekarnika na 25 minut.
Rewelacyjny pomysł. :) Taki walentynkowy prezent ucieszyłby bardziej niż kupna czekolada:)
OdpowiedzUsuńUrocze :)
OdpowiedzUsuńSyn miał dużo przyjemności ze wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Muszę takie dla Chłopaka zrobić :)
OdpowiedzUsuń