czwartek, 22 stycznia 2015

Migdałowe ciasto z serem

           Migdałowe ciasto z serem




Składniki;

                 Ciasto migdałowe:

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maki ziemniaczanej
150 g tartych migdałów
200 g roztopionej margaryny 
2 łyżeczki proszku do pieczenia

                          Sernik 

1 kg sera trzykrotnie mielonego
200 g margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

                        Masa:

200 g serka homogenizowanego
0,5 szklanki cukru pudru
250 g margaryny lub masła

                       Dodatkowo: 

1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego 
wiórka kokosowe



SPOSÓB WYKONANIA;:

                       Ciasto migdałowe;

Margarynę roztapiamy i studzimy. 
Białka ubijamy.
Dodajemy kolejno cukier oraz żółtka. 
Pod koniec ubijania wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem  i tarte migały.
Wlewamy roztopioną margarynę.
 Przelewamy do blaszki 28 x 32 cm i pieczemy 30 minut w temp 180 stopni. 
Ciasto po przestudzeniu kroimy na dwa równe blaty.


                                Sernik:

Białka ubijamy z połową cukru przeznaczonego do sernika.
 Miksujemy miękką margarynę z resztą cukru i kolejno dodajemy żółtka. Ciągle miksując dokładamy ser, a pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia.
Masę przelewamy do tej samej blaszki co piekliśmy ciasto migdałowe i pieczemy 45 minut w temp 180 stopni. 

                             Masa :
Ucieramy masło z cukrem,a następnie  dodajemy serek homogenizowany.



Na jeden blat ciasta wykładamy 3 łyżki dżemy brzoskwiniowego oraz połowę masy z serkiem homo.
Przykrywamy sernikiem. 
Smarujemy go także dżemem, a następnie wykładamy resztę masy.
 Przykrywamy drugim blatem ciasta migdałowego.
 Wierzch  ciasta smarujemy dżemem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Chłodzimy 2 godziny w lodówce.



3 komentarze: