Składniki:
biszkopt :
(pieczemy 2 sztuki)
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1/2 szklanki maku Back Mit
Masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
250 g margaryny Palmy
1 opakowanie kandyzowanych skórek pomarańczy
Masa śmietanowa:
1 opakowanie galaretki truskawkowej
500 ml śmietany 36 %
1/4 szklanki gorącej wody
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
plus ozdobne gwiazdeczki
Sposób wykonania:
Przygotowujemy 2 biszkopty.
Pieczemy je w blaszkach 32 x 25 cm.
Rozbijamy jajka oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dosypując pod koniec cukier.
Kolejno dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do drugiego ciasta wsypujemy wraz z mąką mak BackMit.
Biszkopt po wystudzeniu przekrawamy na 2 części . Z biszkopta z makiem wykorzystujemy tylko jeden blat.
Przygotowujemy masę śmietanową :
Ubijamy śmietankę na sztywno z dodatkiem cukru.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie a następnie lekko przestudzona wlewamy do śmietany.
Przekładamy na jeden blat jasnego biszkopta. Przykrywamy blatem biszkopta z makiem lekko dociskając.
Następnie przygotowujemy masę budyniową :
W garnku gotujemy 1 szklankę mleka z cukrem i margaryną oraz skórką pomarańczową.
W drugiej części mleka rozpuszczamy proszek budyniowy.
Wlewamy do garnka i gotujemy gęsty budyń.
Przelewamy lekko przestudzony na biszkopt z makiem i przykrywamy ciastem jasnym.
Bardzo elegancko się prezentuje, idealne na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńpolecam
Usuń