Ciasto cytrynowe
BISZKOPT:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,3 szklanki mąki ziemniaczanej
0,4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
0,5kg sera mielonego z wiaderka
1 budyń śmietankowy
0,5 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
1 jajko
MASA CYTRYNOWA:
2 budynie cytrynowe
3 szklanki wody
0,5 kostki margaryny
0,75 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
MASA ŚMIETANOWA:
500 ml śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
0,5 szklanki cukru pudru
1 galaretka arbuzowa
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
1 galaretka wiśniowa
Biszkopt;
Ubijamy białka ,dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Przelewamy do średniej wielkości blaszki i pieczemy 25 minut w temp 180 stopni C.
Masa serowa;
Wszystkie składniki wkładamy do garnka i podgrzewamy.
Gotujemy 5 minut aż masa zacznie robić się gęsta.
Gorącą wylewamy na upieczony biszkopt.
Masa cytrynowa:
Gotujemy wodę ( 2 szklanki) z cukrem, margaryną i sokiem z cytryny. Budyń cytrynowy rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy do gotującej się wody.
Ciepłą masę wylewamy na masę serową .
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 ciepłej wody.
Śmietanę kremówkę 36 % ubijamy ,a pod koniec wsypujemy cukier puder. Trochę śmietany dodajemy do żelatyny i miksujemy.
Przelewamy do reszty śmietany i miksujemy.
Wcześniej musimy przygotować sobie galaretki wlać do talerzy najlepiej dnia poprzedniego .
Kroimy je w kostkę i dodajemy do masy.
Wszytko wykładamy na masę cytrynową.
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy studzimy i tężejącą zalewamy masę śmietanową.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto :)
OdpowiedzUsuń