Składniki;
Ciasto:
200 g miękkiej margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanka cukru kryształ
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
4 białka
0,5 szklanki cukru kryształ
3 łyżki maku niebieskiego
3 łyżki wiórek kokosowych
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki 36 %
2 zagęstniki do śmietany
0,5 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
2 duże gruszki
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki niskosłodzonego
2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania;
Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem.
Ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku.
Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na 3 części.
Beza:
Ubijamy białka na sztywno, a pod koniec wsypujemy cukier .
Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem , posypujemy delikatnie mąką.
Na niej rozmarowujemy 1 część ciasta.
Wykładamy 1/3 część bezy. Posypujemy delikatnie cukrem i makiem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20 minut.
Czynność tą powtarzamy z tym, że jedną część ciasta zamiast makiem posypujemy wiórkami kokosowymi.
Gotowe krążki ciasta studzimy.
Masa śmietanowa:
Ubijamy śmietanę na sztywno, a następnie wsypujemy cukier puder z zagęstnikami.
Na jeden krążek ciasta z makiem wykładamy porcje śmietany ,posypujemy pokrojoną w kostkę gruszką i robimy kleksy z dżemu wokół brzegu ciasta.
Przykrywamy krążkiem z wiórkami i ponownie wykładamy śmietanę, postawiamy jej około 2 łyżek do ozdoby.
Przykrywamy masę śmietanową ostatnim krążkiem ciasta i dekorujemy owocami i dżemem.
Chłodzimy 2 h w lodówce .
Świetny torcik, oj musiał być pyszny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
tort dzieło sztuki. cudowne składniki, mistrzowsko wykonane i połączone !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
dziękuję za tak miłe komentarze
OdpowiedzUsuńTe Twoje ciasta są bardzo ładne i smakowite.
OdpowiedzUsuńDZIĘKUJĘ
UsuńWygląda fantastycznie, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńO jaki piękny torcik!
OdpowiedzUsuńale pychota!!!!!
OdpowiedzUsuńTo jest cukiernicze arcydzieło!
OdpowiedzUsuń