Składniki:
1 kg matiasów
1 pęczek koperku świeżego
1 pęczek szczypiorku
1 cebula
400 ml śmietany
4 ogórki konserwowe
sól
cukier
pieprz
ocet winny
Sposób przygotowania;
Śledzie moczymy w wodzie by pozbyć się nadmiaru soli.
Cebule kroimy w pióra i sparzamy wrzątkiem około 3 minuty.
Ogórka kroimy w plastry, koper i szczypior drobno siekamy.
Śmietanę łączymy z cukrem, solą, octem i pieprzem.
Doprawiamy tak by powstał nam smak słodko -kwaśny.
Dodajemy do śmietany ogórki, koper i szczypiorek.
Mieszamy całość ze śledziami pokrojonymi w romby i cebulą .
Chłodzimy całą noc w lodówce.
Jak ja dawno nie jadłem śledzi.Smakowite z ogórkiem i koperkiem.
OdpowiedzUsuń