Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
150 g margaryny
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1,5 szklanki cukru kryształ
0,25 szklanki mąki
6 żółtek
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
5 szklanek jabłek pokrojonych w kostkę
szczypta soli cynamon wedle uznania
Beza:
6 białek
0,5 szklanki cukru kryształ .
Sposób przygotowania:
ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 x 32 cm . Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą .
Masa:
Ucieramy żółtka z cukrem ,cynamonem i solą . Dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką . Mieszamy. Potem dodajemy pokrojone jabłka i dokładnie mieszamy .
Wylewamy masę na ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C do momentu ścięcia się masy około 1 godziny.
Na upieczony placek wykładamy pianę z białek i podpiekamy jeszcze 15 minut do lekkiego zrumienienia. Studzimy w formie i kroimy już zimne.
Uwielbiam bezy !:)
OdpowiedzUsuń