niedziela, 14 sierpnia 2016

Kruche ciasto z jabłkami i bezą

        Kruche ciasto z jabłkami i bezą 




Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
150 g margaryny
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

1,5 szklanki cukru kryształ
0,25 szklanki mąki
6 żółtek
1 szklanka śmietanki kremówki 30 % 
5 szklanek jabłek pokrojonych w kostkę 
szczypta soli cynamon wedle uznania

Beza:
6 białek
0,5 szklanki cukru kryształ .







Sposób przygotowania:

ciasto:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 x 32 cm . Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą .

Masa:
Ucieramy żółtka z cukrem ,cynamonem i solą . Dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką . Mieszamy. Potem dodajemy pokrojone jabłka i dokładnie mieszamy .

Wylewamy masę na ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C do momentu ścięcia się masy około 1 godziny.
Na upieczony placek wykładamy pianę z białek i podpiekamy jeszcze 15 minut do lekkiego zrumienienia. Studzimy w formie i kroimy już zimne.