niedziela, 28 grudnia 2014

Ślimaczki świąteczne z grzybami i kapustą .

Ślimaczki świąteczne z grzybami i kapustą .







 Składniki:

800 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
szczypta soli
6 łyżeczek cukru
400 g miękkiej margaryny

Farsz:

1 kg kapusty kiszonej
0,5 kg pieczarek 
1 cebula
2 łyżki oleju.
pieprz czarny do smaku.

Dodatkowo:

bułka tarta 
1 jajko





 Sposób wykonania;

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
W misce mieszamy mąkę z solą  i  cukrem.
 Wlewamy do niej rozczyn.
 Mieszamy, a następnie dodajemy miękką  margarynę i zagniatamy ciasto.
Wkładamy je do miski .
 Chłodzimy w lodówce 45 minut. 

Farsz : 

Kapustę gotujemy.
 Pieczarki  ścieramy na tarce jarzynowej i wraz z cebulką smażymy na oleju.
 Łączymy z odcedzoną i drobno pokrojoną kapustą.
 Doprawiamy do smaku pieprzem.


Po tym czasie wyjmujemy,wałkujemy na 4 mm placek.
 Wcześniej przygotowany farsz z kapusty i pieczarek wykładamy na ciasto.

Zwijamy w rulon.
Tniemy na 2 cm kawałki.
Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą .
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy 20 minut w rozgrzanym do 175 stopni C piekarniku.

sobota, 20 grudnia 2014

Ciasto z makiem i bitą śmietaną

Ciasto z makiem i bitą śmietaną z nutą  pomarańczy







 Składniki:

biszkopt :
(pieczemy 2 sztuki)

6 jajek
1 szklanka cukru 
1 szklanka maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
 1/2 szklanki maku Back Mit

Masa budyniowa:

1 budyń śmietankowy 
2 szklanki mleka 
1/2 szklanki cukru
250 g margaryny Palmy
1 opakowanie kandyzowanych skórek pomarańczy

Masa śmietanowa:

1 opakowanie galaretki truskawkowej
500 ml śmietany 36 % 
1/4 szklanki gorącej wody
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
polewa czekoladowa
plus ozdobne gwiazdeczki 






Sposób wykonania:

Przygotowujemy 2 biszkopty.
Pieczemy je w blaszkach 32 x 25 cm.

Rozbijamy jajka oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dosypując pod koniec cukier.
Kolejno dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do drugiego ciasta wsypujemy wraz z mąką mak BackMit.
Biszkopt po wystudzeniu przekrawamy na 2 części . Z biszkopta z makiem wykorzystujemy tylko jeden blat.


Przygotowujemy masę śmietanową :

Ubijamy śmietankę na  sztywno z dodatkiem cukru.
 Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie a następnie lekko przestudzona wlewamy do śmietany.
 Przekładamy na jeden blat jasnego biszkopta. Przykrywamy blatem biszkopta z makiem lekko dociskając.




Następnie przygotowujemy masę budyniową :

W garnku gotujemy 1 szklankę mleka z cukrem i margaryną oraz skórką pomarańczową.
W drugiej części mleka rozpuszczamy proszek budyniowy.
Wlewamy do garnka i gotujemy gęsty budyń.
Przelewamy lekko przestudzony na biszkopt z makiem i przykrywamy ciastem jasnym.
Wierzch polewamy dowolna polewa i ozdabiamy wg własnego upodobania.





niedziela, 14 grudnia 2014

Świąteczny keks

                      Świąteczny keks 






 Składniki:

 5 jajek
1 szklanka cukru kryształ
300 g mąki pszennej
250 g masła 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej pomarańczy
sok z połowy pomarańczy 
100 g mieszanki skórek i owoców kandyzowanych 
100 g rodzynek 
100 g żurawiny
100 g śliwki suszonej
2 łyżki mąki pszennej




 Sposób wykonania:

Bakalie kroimy w kostkę i obsypujemy mąką.
Odstawiamy na bok. 

Masło ucieramy na puch.
 Dodajemy kolejno po jednym jajku ,skórkę z pomarańczy i sok.
Pomału dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Do ciasta wsypujemy bakalie i delikatnie już drewnianą łyżką mieszamy .
Formę keksówkę smarujemy dowolnym tłuszczem i posypujemy delikatnie mąką.
Przekładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika.
Pieczemy 70 minut .
Po upieczeniu studzimy i dekorujemy wg. swojego upodobania.


Do keksa użyłam bakalii firmy Kresto .       

Serdecznie je polecam.