środa, 30 kwietnia 2014

Zupa pieczarkowa z nitkami

                                  Zupa pieczarkowa z nitkami





Składniki:

1 marchewka
500 g pieczarek
1/2 małego selera
1/2 pietruszki
1 mała cebula
250 g makaronu nitki
200 ml śmietany 18 %
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki majeranku 
2 łyżki masła lub margaryny
czarny pieprz do smaku
Kucharek uniwersalny do smaku
2 kostki rosołowe lub 3 skrzydełka z kurczaka.
3 litry wody




 
                                                   Sposób przygotowania:

 W garnku szklimy na maśle bądź margarynie pokrojoną w kostkę cebule .
 Dorzucamy do niej plastry pieczarek i chwile razem smażymy. 

Marchewkę ,seler i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej.
 Dodajemy do garnka i smażymy chwilę razem. 

Następnie zalewamy wodą i dodajemy 2 kostki rosołowe ( jeśli ich nie używamy to wrzucamy skrzydełka z kurczaka lub inne drobiowe mięsko). 

Gotujemy do miękkości warzyw. 
Pod koniec gotowania wrzucamy makaron. 

Zaprawiamy mąką rozrobioną ze śmietaną w szklance wody .

Doprawiamy majerankiem, Kucharkiem i czarnym pieprzem.






wtorek, 29 kwietnia 2014

Szarlotka pachnąca cynamonem.

                                      Szarlotka  pachnąca cynamonem.




                                                                   Składniki:

     Ciasto kruche::


250 g miękkiej margaryny
3,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko plus 2 żółtka
3 łyżki śmietany

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe z cukrem
2 łyżki cukru
1 litr mleka

 Dodatkowo:
7 jabłek 
2 łyżeczki cynamonu






Sposób  przygotowania: 

Składniki na ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na 2 części.

 Jedną część wykładamy do formy o wymiarach 24 x 32 cm,drugą odkładamy na bok .

Obieramy jabłka , kroimy na małe cząstki. Układamy je na cieście.
Posypujemy cynamonem.

Przygotowujemy masę budyniową gotując budynie na mleku dodatkowo dosładzając je cukrem. Przelewamy przestudzony budyń na jabłka.

Ciasto odłożone na bok wałkujemy na kształt blaszki.
 Przykrywamy nim wierzch ciasta lekko dociskając.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut.
Kroimy gdy dobrze wystygnie.









Idealne ciasto do kawy .


niedziela, 27 kwietnia 2014

Sernik z galaretką .

                                                     Sernik z galaretką .





 Składniki:

BISZKOPT:

120 g mąki pszennej
80 g cukru kryształ
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 

MASA SEROWA:

100 g margaryny
1 kg sera sernikowego z wiaderka
4 jajka
1/2 szklanka cukru kryształ
30 g żelatyny

WIERZCH :
2 galaretki truskawkowe








 



SPOSÓB WYKONANIA: 

Biszkopt:
Jajka ucieram z cukrem , następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszam mikserem.
Przelewam do małej formy 23 x 24 cm i piekę 25 minut w temp. 175 stopni C.


Masa serowa:

Najpierw moczę żelatynę w połowie szklanki wody.jajka ucieram na puch razem z cukrem. 
Dodaje ser i miękką margarynę. Miksuję .
 Żelatynę rozpuszczam w mikrofalówce dodaję do niej 1 łyżkę masy serowej, a następnie łączę z resztą masy.
Gdy masa zaczyna tężeć przelewam na wystudzone ciasto.
Chłodzę w lodówce.

Wierzch sernika polewam tężejącą galaretką rozpuszczoną uprzednio w połowie podanej na opakowaniu wody.
Wsadzam do lodówki jeszcze na około 2 -3 godziny.



Zupa kalafiorowa z porem.

                                      Zupa kalafiorowa z porem.








SKŁADNIKI:
1 kalafior
1/2 części białej pora
1 marchewka
5 ziemniaków
4 szczypty suszonego koperku
1 łyżka przyprawy typu vegeta 
czarny pieprz do smaku
2 kostki rosołowe 
2 łyżki oleju.
3 l wody
2 łyżki śmietany 12 % 
2 łyżki mąki pszennej

 



 Sposób przygotowania:


 Por tniemy w cienkie półksiężyce.
W garnku rozgrzewamy olej i na nim smażymy go chwilę. 
 Dorzucamy pokrojoną w kostkę marchew i ziemniaki.
Zalewamy wodą .
 Dodajemy kostki rosołowe i gotujemy aż warzywa będą półmiękkie.
Kalafior dzielimy na małe różyczki i dodajemy do zupy.  
Gotujemy. 
Doprawiamy do smaku vegetą lub Kucharkiem oraz czarnym pieprzem.
Wsypujemy koperek, może być świeży, gdy taki mamy.
Zupę zaprawiamy śmietaną rozrobioną z mąką.
Gotujemy jeszcze chwilę.















                                                             Smacznego!!!!

niedziela, 20 kwietnia 2014

Sernik z brzoskwiniami

                                                     Sernik z brzoskwiniami





Ciasto:
100 g miękkiej margaryny
1 szklanka mąki pszennej
50 g cukru kryształ
1 jajko


masa serowa:
120 g margaryny
1 kg sera białego mielonego
3/4 szklanki cukru kryształ
5 jajek
3 łyżki śmietany 12 %
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 puszka brzoskwiń . 







SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Składniki na ciasto łączymy mikserem ,a następnie szybko zagniatamy. 
Chłodzimy w zamrażalce 20 minut. 
Wykładamy dno tortownicy ciastem. 
Podpiekamy 10 minut w temp. 200 stopni i wyjmujemy z piekarnika .Studzimy.

Masa serowa:

Margarynę ucieramy z cukrem. Kolejno wbijamy po jednym jajku.
 Nie przerywając miksowania dodajemy mąkę ,ser i śmietanę .
 Brzoskwinie odsączamy od zalewy .
Układamy na ręcznikach papierowych a następnie kroimy w kosteczkę .


Na podpieczone ciasto wylewamy kilka łyżek masy serowej.
 Posypujemy owocami. 
Przelewamy resztę masy.
 Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60 minut.





 






 Po upieczeniu sernik zostawiamy jeszcze na 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.


 

sobota, 12 kwietnia 2014

Łaciatka biszkoptowa

                                          Łaciatka biszkoptowa



Składniki;

KROPKI;
90 miękkiej margaryny
90 g maki pszennej
90 g cukru pudru
1 białko
1 barwnik zielony w tubce

BISZKOPT:
3 jajka 
0,5 szklanki cukru
0,3 szklanki wody
1 szklanka mąki pszennej

MASA BUDYNIOWA: 

 200 g miękkiej margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
0,5 l mleka
1 budyń bananowy
sok z połowy mandarynki.




                                   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
kropki:
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem.
 Dosypujemy mąkę a następnie wlewamy białko.
 Gdy masa jest jednolita dodajemy barwnik z tubki i nadal miksujemy.
Przekładamy masę do szprycy i robimy kropki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowym olejem.
Wymiar blaszki to 42 x42 cm ale możemy użyć także 42 x 34 cm.


BISZKOPT:


Białka ubijamy z cukrem.

Następnie dodajemy po jednym żółtko.
 Wsypujemy mąkę, nadal miksując wlewamy powoli wodę . 
Ciasto przelewamy na blaszkę tak by masa była równomiernie rozprowadzona między kropki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut . Po upieczeniu wykładamy na wilgotna ściereczkę i zwijamy w rulon.Odstawiamy by biszkopt wystygł.

KREM:

Budyń gotujemy na mleku. Studzimy.
 Margarynę miksujemy z cukrem pudrem dodając sok z mandarynki.
Dodajemy porcjami zimny budyń i dokładnie miksujemy.

Kremem przekładamy roladę .Zwijamy  w rulon i chłodzimy.
Trochę masy zostawiamy do posmarowania jej wierzchu.



poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Tort Amadeusz

                                             Tort Amadeusz

 




                                                       Składniki:

 

Ciasto ciemne
50 g margaryny  
1 szklanka  cukru kryształ  
  1 szklanka  mąki pszennej
4 łyżki kakao
5 jajek
1 łyżeczka  proszku do pieczenia  
Ciasto z bezą :

90 g margaryny
60 g  cukru pudru 3/4 szklanki  mąka pszenna  
3 jajka 
1,5 łyżeczki  proszku do pieczenia 
  1,5 łyżki  mleka  
Masa malinowa:
 2 opakowania masy malinowej 
1 litr śmietany kremówki
0,5 szklanki cukru pudru
 
Poncz;
2 łyżeczki kawy Jacobs CREMA GOLD
250 ml wody 
25 ml czystej wódki.
 



 

 

 Ciasto ciemne:

 
Mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.

  Margarynę roztapiamy. Wbijamy jajka do miski i wsypujemy cukier.

 Ubijamy na puszysta masę .

 Wsypujemy mąkę z dodatkami i nadal miksujemy.

 Przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut.
Studzimy. 

 

 

Ciasto z bezą:


Margarynę łączymy z cukrem pudrem.

 Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.

 Dodajemy 0,5 szklanki cukru . 

 Margarynę ucieramy mikserem.

 Dodajemy kolejno po jednym żółtku. 

 Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i dodajemy mleko. Przekładamy ciasto do tortownicy w której piekliśmy ciemne ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i zmniejszamy temp do 180 stopni. Ciasto pokrywamy pianą z białek. 

 Pieczemy 15 minut. Ciasto ciemne kroimy na 2 blaty. 

 

 Masa malinowa:


Do masy używamy gotowej masy malinowej Dr.Oectera, do której dodajemy tylko śmietanę kremówkę i   dosładzamy cukrem pudrem.

 Do ubitej kremówki wsypujemy cukier puder, a następnie  proszek z torebki i dokładnie miksujemy.

 Na jeden blat ciasta ciemnego skropionego ponczem wykładamy porcje masy.

 Przykrywamy ciastem z bezą .

 Na ciasto z bezą wykładamy znów porcje masy i przykrywamy ciemnym namoczonym ponczem blatem ciasta.

 Smarujemy boki i dekorujemy wg swojego własnego uznania. 

 

 

 

 

 

 

 

 

czwartek, 3 kwietnia 2014

Ziemniaczane trio

                                        Ziemniaczane trio

 


                                                

 

 

                                                        Składniki:


  • ziemniaki ugotowane   - 1,5 kg
     
    Buraczki czerwone ugotowane - 300 g

    marchewka ugotowana  -  300 g

    mąka ziemniaczana  - 1 kg
     
     
      sól do smaku 1 łyżeczka

    olej 2 łyżki
     
    sos pieczeniowy  - 2 opakowania 
     
     
     
     
    Sposób przygotowania:
     
     Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Mielimy w maszynce do mięsa. Marchewki gotujemy ,studzimy obieramy i także mielimy w maszynce do mięsa. Tak samo postępujemy z burakami.
     Do każdej z porcji tj buraków i marchewki dodajemy tyle samo ziemniaków by 3 kule ważyły tyle samo.Następnie rysujemy na cieście krzyż ,jedna porcje wyciągamy, a w lukę po niej wsypujemy mąkę ziemniaczaną . Z buraczkami robimy tak samo .Gdyby okazało się ciasto zbyt wilgotne można trochę więcej maki dosypać . Z ziemniakami postępujemy tak samo. 
     Kształtujemy 3 kule . 
     Dzielimy na pół każdą z nich. Robimy wałeczki tj przy zwykłych kopytkach. Splatamy po jednym z kolorów wałeczka ciasto w warkocz. 
     Dociskamy by ciasta się ze sobą skleiły. Tniemy ostrym nożem na romby. 
     
     łatwiejszy sposób na pyszne, kolorowe danie to zrobienie klusek śląskich. Kształtujemy wtedy kulki , lekko spłaszczamy i robimy małym palcem dziurkę . 
     Gotujemy w osolonym wrzątku . 
     
     Podajemy z sosem pieczeniowym.
     
     
     
     

środa, 2 kwietnia 2014

Kolorowa sałatka

                                         Kolorowa sałatka

 

 

Główne składniki

sałata masłowa 0,5 sztuki

kasza gryczana 50 g

kukurydza 0,5 szklanki

pomidor 1 sztuka

filet z kurczaka 1 sztuka

przyprawa kebab- gyros Prymat 2 łyżeczki

olej do smażenia 2 łyżki

rzodkiewka 3 sztuki 
 
 

SOS

żółtko jaja 1 sztuka

olej rzepakowy 5 łyżek


sos worcestershire 1 łyżka

czarny pieprz mielony Prymat 3 szczypty

Sól ziołowa- MŁYNEK 2 szczypty

musztarda sarepska 2 łyżeczki

ocet winny 1 łyżka 
 
 
 
 

 

 

Sałatę myjemy ,osuszamy ręcznikami papierowymi, a następnie rwiemy na kawałki. 

 Do dużej miski wkładamy sałatę ,dodajemy kasze gryczana wcześniej ugotowaną oraz kawałki fileta z kurczaka usmażonego na oleju z dodatkiem przyprawy do gyrosa. 

 Dodajemy resztę składników.tj rzodkiewkę ,kukurydzę oraz pomidory. 

 Żółtko mieszamy z musztardą i resztą składników przeznaczonych na sos. 

 Mieszamy energicznie by powstała jednolita płynna konsystencja.

 Polewamy sosem warzywa w salaterce. 

 Mieszamy i podajemy po 15 minutach aż wszystkie składniki "się przegryzą "