czwartek, 24 października 2013

Trochę lata i jesieni..

                            Owocowy skubaniec.





Składniki na ciasto :

6 żółtek
3 szklanki mąki pszennej
200 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru kryształ

2 łyżki kakao
2 łyżki maku niebieskiego.

Piana:
6 białek
1 szklanka cukru kryształ
0,5 szklanki niebieskiego maku


Wkładka owocowa:

3 duże jabłka
400 g truskawek mrożonych
1 szklanka cukru kryształ.
50 g margaryny









Sposób przygotowania:
  

Margarynę zagniatamy z mąką , żółtkami ,proszkiem do pieczenia i  cukrem.
 Dzielimy na 3 równe części.
 Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao a trzecią niczym nie wzbogacamy.
Chłodzimy w zamrażalniku 30 minut.
 Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy folią .
Dwa kawałki ciasta biały i kakaowy wykruszamy na dno tortownicy.
Truskawki przesmażamy na margarynie razem z obranym i drobno pokrojonymi jabłkami oraz cukrem.
Wyciągamy łyżką cedzakową owoce na ciasto.
 Z białek ubijamy pianę .
 Dosypujemy cukier, a na koniec mak.
Wykładamy na owoce.
 Na pianę skruszamy kawałek ciasta z makiem.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w temp 180 stopni C.






środa, 23 października 2013

Budyniowo kolorowo...

                               Torcik z budyniem i brzoskwinią 







    

                                           
                                                 Składniki;


Ciasto:
180 g zimnego masła
300 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:

Warstwa I

1 opakowanie budyniu czekoladowego 
400 ml mleka
2 łyżki cukru
100 g masła

Warstwa  II.

1 opakowanie budyniu śmietankowego
400 ml mleka
100 g masła
2 łyżki cukru

Dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń 
sos do lodów czekoladowy 



 

                              


                                        Sposób przygotowania;


Składniki na ciasto wyrabiamy. 
Tortownice o średnicy 26 cm wyścielamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nie ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut w temp 190 stopni C.

Wyjmujemy po upieczeniu i studzimy.
Budynie gotujemy kolejno czekoladowy i śmietankowy.
 Połowę mleka  gotujemy z cukrem i masłem .
W 200 ml mleka rozrabiamy proszek budyniowy i wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy aż zgęstnieje. 
Jeszcze gorący wylewamy na podpieczone ciasto. 
Brzoskwinie kroimy w plasterki.
Układamy na budyniu czekoladowym.
 Gotujemy budyń śmietankowy tj czekoladowy i zalewamy warstwę brzoskwiń .
Studzimy.
 Ozdabiamy sosem czekoladowym robiąc kręgi na całej powierzchni torcika ,a następnie wykałaczką do środka przeciągamy linie by powstał nam dekoracyjny wzór. 
Chłodzimy w lodówce 2 godziny.




Smacznego

wtorek, 22 października 2013

Pora na babkę ...

                               Babka z krówkami i bananem.




Składniki:

200 g margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej
1 banan
200 g cukierków krówek
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml likieru kokosowego
0,75 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej do posypania cukierków
tłuszcz do formy







Sposób przygotowania;

Krówki kroimy na małe kawałki,oprószamy mąką .
 Margarynę ucieramy z cukrem i jajkami. 
Wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
Miksujemy.
Wlewamy likier. 
Banana kroimy w plastry, gdy są duże to jeszcze na pół.
Do ciasta wsypujemy cukierki i banana.
 Mieszamy delikatnie łyżką .
Formę babkę z kominem natłuszczamy i obsypujemy mąką .
Przelewamy do niej ciasto. 
Wstawiamy  do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 40 - 45 minut.
Studzimy w formie.




Smacznego!




niedziela, 20 października 2013

Owocowe ciasto z pianką .

                                       Owocowe ciasto z pianką .


 

 

 

Składniki:

 

Biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki cukru pudru

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek

2 opakowania galaretki agrestowej

50 g masła

1/3 szklanki cukru

 

 

Masa jogurtowa:

1 jogurt naturalny 400 g

1 jogurt truskawkowy - 400 g 

2 opakowania galaretki truskawkowej 

250 ml gorącej wody

 

 

Pianka śmietankowa:

2  śmietany śnieżki

400 ml zimnego mleka 

2 galaretki cytrynowe.

250 ml wody

Dodatkowo;

Sos czekoladowy do lodów. 

3 banany 

 

 


 

 

Sposób wykonania;

Biszkopt; Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.dosypujemy pod koniec ubijania cukier puder. Powoli łączymy je z żółtkami oraz przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę 25 x 32 cm wykładamy folią aluminiową posmarowaną dowolnym tłuszczem i obsypaną mąkę .Przelewamy ciasto,delikatnie wyrównujemy jego powierzchnię .
Pieczemy 35 minut w temp 160 stopni C.

Po upieczeniu studzimy,wyjmujemy z formy.
Formę wykładamy czystą folią tak by wystawała sporo za brzegi blaszki.
Wkładamy biszkopt z powrotem do formy.


Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy do garnka zasypujemy cukrem, dodajemy masło .
Smażymy razem około 10 minut cały czas mieszając. Pod koniec wsypujemy proszek galaretki i rozpuszczamy ją w podsmażonymi jabłkami.

Wykładamy na biszkopt. Wyrównujemy powierzchnie .


Masa jogurtowa:

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 250 ml wody ,studzimy. 
Do zimnej  galaretki dolewamy 2 opakowania jogurtów.
 Mieszamy ,odstawiamy by masa zaczęła tężeć. Przelewamy na warstwę masy jabłkowej. 
Chłodzimy 30 minut w lodówce by masa dobrze zastygła.
 Wykładamy pokrojone drobno banany.



Pianka śmietankowa:

Bitą śmietanę miksujemy z 400 ml zimnego mleka. 
 Galaretki rozpuszczamy  chwilę wcześniej by wystygła. 
Przelewamy ją do bitej śmietany i chwilę miksujemy razem.
Przelewamy na warstwę masy jogurtowej.
Wyrównujemy jej powierzchnię .
Ozdabiamy sosem czekoladowym. 
Chłodzimy około 4-5 godzin by masy dobrze zastygły.






Smacznego !!!!!!!!

środa, 16 października 2013

Zapiekane Tagliatelle mosse z przysmakiem surimi

     Zapiekane Tagliatelle mosse z przysmakiem surimi.

 

                                                   Składniki;

Ciasto :

220 g mąki pszennej
120 g masła
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki zimnej wody

 

Nadzienie;

160 g sera pleśniowego typu Rokpol
200 g przysmaku surimi o smaku szczypców krabowych w oleju roślinnym
140 g makaronu falbanki Lubella
3 jajka
150 ml śmietany
1 papryka czerwona
1 cebula biała
200 g pieczarek
pieprz czarny do smaku
olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

 

Zagniatamy szybko ciasto, a następnie chłodzimy w lodówce 15 minut . 
Formę do zapiekania smarujemy masłem.
 Schłodzone ciasto ścieramy na tarce jarzynowej. 
Wylepiamy nim formę pamiętając o jej bokach. 
Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10 minut.

Wyjmujemy i studzimy.
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę . 
Przesmażamy razem na rozgrzanej 1 łyżce oleju.
 Studzimy. 
Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego.   
    Kroimy w cienkie plastry , a następnie w kostkę . 
 Surimi kroimy w małe kawałki zostawiając końcówki "szczypce".
 Łączymy paprykę i surimi z pieczarkami,  dosypujemy makaron ugotowany al dente.                 
   Mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Śmietanę mieszamy z jajkami. 
Doprawiamy do smaku pieprzem.
 Dodajemy ser pleśniowy starty na tarce jarzynowej oraz olej roślinny pozostały z surimi.
 Zalewamy zawartość naczynia.
" Szczypce układamy na wierzchu  po bokach formy. 
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 35- 40 minut.



sobota, 12 października 2013

Pyszne bułeczki.

Bułeczki szkolne z marmoladą obsypane orzechami.
 Składniki;
6 szklanek mąki pszennej
100 g świeżych drożdży 
6 łyżek cukru
1,5 szklanki ciepłego mleka
2 jajka
400 g marmolady
100 g tartych orzechów włoskich
500 g margaryny 
4 łyżki mleka do smarowania bułeczek

sposób wykonania:

Do miski wsypujemy mąkę ,cukier. Wlewamy ciepłe mleko ,skruszamy drożdże  i wbijamy jajka.
Margarynę  roztapiamy i studzimy. Dolewamy do reszty skłądników i wyrabiamy lśniące ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę . Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnice,wykrawamy szklanką . Na każde kółko nakładamy porcje marmolady i zlepiamy jak pierogi. Następnie kształtujemy małe bułeczki. Układamy na blaszce. Smarujemy mlekiem i posypujemy tartymi orzechami. 
Pieczemy 20 - 25 minut w temp 180 stopni C.

środa, 9 października 2013

Torcik z budyniem czekoladowym

 
 
 
BISZKOPT
4 jajka
120 g cukru kryształ.
120 g mąki pszennej
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
MASA BUDYNIOWA
1 opakowanie budyniu czekoladowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
500 ml mleka
0,75 szklanki wody
4 łyżeczki żelatyny
100 ml wody
5 łyżek cukru kryształ

POLEWA
2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao

DODATKOWO:
1 banan
2 łyżki orzechów laskowych tartych
 
 
 


Sposób przygotowania:
 
 
Biszkopt; Szykujemy ,odmierzamy składniki. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
 Dodajemy następnie cukier ,żółtka a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Przelewamy do małej 23 cm tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut do temp 180 stopni C. Po upieczeniu studzimy w formie. Kroimy na 3 blaty.
 
 Jeden blat biszkopta układamy na dużym talerzu.
 Już tężejący budyń wykładamy na biszkopt. Układamy plastry banana. Przykrywamy drugim blatem. Wykładamy resztę masy i znów przykrywamy 3 blatem.
 
 
MASA BUDYNIOWA: 
 
Połowę mleka wlewamy do garnka gotujemy.W reszcie rozrabiamy proszek budyniowy i cukier. Kawę rozpuszczamy w 3/4 szklanki i wlewamy do gotującego się mleka. Dolewamy mleko z proszkiem budyniowym i gotujemy około 5 minut od momentu gdy zacznie bulgotać.Żelatynę moczymy w 100 ml zimnej wody. Dodajemy napęczniałą do gorącego budyniu, mieszamy i studzimy. 
 
 
 POLEWA: 
 
Cukier ,śmietanę i kakao łączymy na patelni lub rondelku. Podgrzewamy aż dokładnie się połączą ze sobą .
 
 
 
 
 Gotową polewą polewamy torcik.Ozdabiamy tartymi orzechami laskowymi.