środa, 28 sierpnia 2013

Sernik z migdałami

Przyszła pora w nadrabianiu zaległości w pieczeniu. Z braku czasu trochę swoja pasję zaniedbałam ale postaram się to naprawić .
Dziś upiekłam :


                     Sernik z migdałami 

 

 

 

CIASTO
1,5 szklanki maki pszennej
125 g margaryny
50 g cukru kryształ
4 żółtka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 łyżeczki kawy instant

MASA SEROWA:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
125 ml oleju
4 żółtka
2 jajka
1 szklanka cukru kryształ
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe

PIANA:
8 białek
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo; migdały tarte około 150 g.

MASA BUDYNIOWA:
500 ml mleka
4 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
250 g margaryny
5 łyżek cukru kryształ.

Dodatkowo :
płatki migdałowe i cukierki michałki.
 
 
 
 
 
 
 
 
 PRZYGOTOWANIE:
 
 
Składniki na ciasto zagniatamy i ścieramy na tarce jarzynowej na blaszkę średniej wielkości 23x32 cm. Posypujemy je kawa instant. 

Masa serowa: Żółtka i jajka ucieramy z cukrem. Dokładamy kolejno pozostałe składniki i miksujemy na jednolita masę. Wylewamy na starte ciasto.
 Z migdałów tartych kształtujemy małe kopczyki na masie serowej.

 Przykrywamy je piana zrobioną z ubitych białek z cukrem wymieszanej z dodatkami. 
Lekko ja wyrównujemy. 
Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 70 minut. 
Po wyjęciu ale uprzednim przetrzymaniu go 15 minutach przy uchylonych drzwiczkach piekarnika studzimy go. 

Robimy masę budyniowa .
Gotujemy połowę mleka z cukrem i margaryna .
W reszcie mieszamy obie mąki i żółtka. 
Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń .

Wykładamy na zimny sernik. 
Ozdabiamy płatkami migdałowymi i startymi michałkami lub czekolada .
 Chłodzimy w lodówce. 





SMACZNEGO

wtorek, 20 sierpnia 2013

Kołacz gruszkowo śliwkowy

            

 

 

    Kołacz gruszkowo śliwkowy

 


 Składniki:
4 gruszki
15 dużych śliwek
50 g cukru kryształ
1 łyżka miodu 

Ciasto
150 g cukru
150 g margaryny
200 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
3 jajka






SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Szykujemy potrzebne składniki do przygotowania ciasta. 
 Gruszki obieramy. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. 

Do garnka wsypujemy 50 g cukru i podgrzewając karmelizujemy .
Dodajemy miód i pokrojone gruszki .
Energicznie mieszamy około 5 minut. 
 Formę wykładamy folią lub papierem do pieczenia.
Wylewamy, do tortownicy o średnicy 23 cm, przestudzone owoce z karmelem.
Śliwki wydrążamy z pestek i układamy gdzieniegdzie na gruszkach. 
 Miękką margarynę miksujemy z cukrem (150 g ) , po chwili dodajemy żółtka jaj. 
 Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy maślanej.
 Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy kolejne 5-10 minut. 
 Gotowe ciasto wykładamy na warstwę owoców. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i pieczemy 45 minut. Studzimy w formie .
Gdy przestygnie obracamy dnem do góry i wykładamy na talerz tak by owoce były na górze ciasta.
Delikatnie ściągamy folię . 




środa, 7 sierpnia 2013

Krucha tarta z nektarynką

 
 

Krucha tarta z nektarynką

 
 
 
 
 
 
 
 
Ciasto :
100 g margaryny
2 żółtka
3 łyżki mleka
200 g maki pszennej
Masa:
2 żółtka
250 ml śmietany
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki mąki pszennej
5 nektaryn
rodzynki około 3 garści.
 
 
 
 
 Składniki na ciasto szybko ze sobą łączymy.
Zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce. 
Formę do tarty smarujemy margaryną a następnie posypujemy delikatnie mąką . 
Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na wielkość formy .
Wykładamy lekko dociskając. 
Nakłuwamy widelcem i zapiekamy 10 minut w temp 180 stopni C.
 
 Wyjmujemy z piekarnika.
 Masa: Rozmącamy mąkę z żółtkami i śmietaną .oraz cukrem.
 Nektaryny kroimy w ćwiartki. Na podpieczone ciasto wykładamy owoce skórką do dna i zalewamy masą .
 Posypujemy rodzynkami. .
Zapiekamy 30 minut w temp 180 stopni C. 
 
 
 
 
 
 
 
 

piątek, 2 sierpnia 2013

Ciasteczka z płatków kukurydzianych i pistacji

 

 

Ciasteczka z płatków kukurydzianych i pistacji

 

 

 

 Składniki:


170 g miękkiej margaryny
1/2 szklanki pistacji
1/3 szklanki rodzynek 
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 szklanki mąki pszennej
4 szklanki płatków kukurydzianych
1 szklanka cukru
 
 
 
 
 
 
 
 
 Sposób wykonania:

 Margarynę o temp. pokojowej miksujemy z cukrem.
 
 Dodajemy kolejno po jednym całym jajku.
Następnie wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. 
 Do ciasta wsypujemy pistacje wcześniej uprażone na suchej patelni i rodzynki. 
Płatki kukurydziane wsypujemy do woreczka foliowego i delikatnie gnieciemy wałkiem . 
Łyżeczką nabieramy porcje ciasta. 
 Obtaczamy ciasto w płatkach kukurydzianych.
Kształtujemy małe dyski o średnicy od 2 do 4 cm.
Układamy w niewielkiej odległości ok.2 cm na posmarowanej olejem folii aluminiowej, na blasze.
Ciastka pieczemy 20 - 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.