wtorek, 30 lipca 2013

Takie małe wspomnienie z wakacji ,,,

                 Kapitański przekładaniec

 


Składniki; 

ciasto jasne:

6 białek
1,5 szklanki cukru kryształ
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju

Ciasto ciemne;
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru 
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju

Dodatkowo:
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka brzoskwiniowa
2 paczki delicji o dowolnym smaku
polewa czekoladowa 
2 banany
sok z połowy cytryny. 






SPOSÓB WYKONANIA:


Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. 
Do ubitych białek dosypujemy resztę składników i wlewamy olej. 
Miksujemy na najniższych obrotach miksera. 

 Żółtka i jajka ucieramy z cukrem na puch. 
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,kakao 
Wlewamy olej. Gotowe ciasta odstawiamy na chwilę . 
 Wykładamy porcjami oba ciasta .
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy 30 - 35 minut.
Miedzy czasie smarujemy blaszkę olejem i posypujemy ją mąką .
 .

 Po upieczeniu przekrawamy na dwa blaty. 
 Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody każdą i odstawiamy do stężenia.
 Banany kroimy w plastry skrapiamy sokiem z cytryny. 
Na jeden blat ciasta wykładamy brzoskwiniową galaretkę lekko stężałą.
Na nią układamy namoczone w naparze z kawy delicje.
Wykładamy plastry bananów.
Zalewamy je wiśniową galaretką. 
 Przykrywamy drugim blatem ciasta.
 Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową. 




 Ciasto chłodzimy w lodówce.

SMACZNEGO

wtorek, 9 lipca 2013

" Zupa mięsno - warzywna "

      Dziś zmotywowana propozycją zrobienia dania z olejem rzepakowym zrobiłam pyszną zupę .
Jak na tą porę roku nie była by wskazana ale moc swoich młodych warzyw z ogródka i pyszne mięsko od znajomego nie powstrzymały mnie od jej zrobienia. Wyrazista w smaku w pełni zachwyci Wasze rodziny i znajomych.



                                         " Zupa mięsno - warzywna "

                        

 

 

Składniki:

1 kg świeżego mięsa z wieprzowiny np .karkówki
2 pętka kiełbasy swojskiej wędzonej
1 papryczka chili
6 średniej wielkości ziemniaków młodych
5 - 6 młodych marchewek
1 cebula
liść selera
5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki pszennej
1 słoiczek przecieru pomidorowego
8 szklanek wody  
czarny pieprz 
przyprawa typu vegeta - Kucharek.









Sposób wykonania:




Karkówkę drobno kroimy.
 Kiełbasę swojską kroimy w małą kosteczkę.
 Szykujemy garnek o grubym dnie i patelnie.
W garnku przesmażamy karkówkę na rozgrzanych 3 łyżkach  oleju, a po chwili dodajemy pokrojoną w pióra cebule.
 Na patelni rozgrzewamy resztę oleju i przesmażamy około 5 minut swojską kiełbasę .
Do garnka przekładamy zawartość patelni, wlewamy wodę, wkładamy liść selera i gotujemy.
Ziemniaki i marchewkę obieramy ,a następnie ścieramy na tarce jarzynowej.
Papryczkę chili kroimy drobno razem z nasionami.
Warzywa przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości.
 Dokładamy przecier pomidorowy i zagęszczamy zupę śmietaną rozmieszaną z mąką w odrobinie wody.
Doprawiamy pieprzem świeżo mielonym i przyprawa typu vegeta ( Kucharkiem).

         




                                                    SMACZNEGO

sobota, 6 lipca 2013

Sernik na kruchym spodzie z ziemniakami

  Sernik na kruchym spodzie z ziemniakami

 

 

                                                                            Ciasto:

    300 g mąki pszennej
    100 g cukru
    1 żółtko jaja
    200 g margaryny


    Masa serowa
    500 g sera trzykrotnie mielonego
    250 g ziemniaków ugotowanych
    50 g margaryny
    4 jajka
    200 g cukru  pudru
    1 budyń śmietankowy
    cukier puder do posypania

 

 

 

SPOSÓB WYKONANIA ;

Składniki na CIASTO KRUCHE zagniatamy.

Wykładamy nim małą blaszkę wyłożoną folią aluminiową posmarowaną margaryną i posypaną mąką .
Wkładamy do nagrzanego do 180 stop. C i podpiekamy 15 minut.

Ugotowane wcześniej ziemniaki przeciskamy przez praskę .

Cukier puder ucieramy z margaryną.Białka ubijamy na sztywną pianę 

Pod koniec ubijania wsypujemy 1 opakowanie budyniu śmietankowego. 

 Do masy z żółtkami dodajemy ser i przeciśnięte ziemniaki.

 Miksujemy. 

 Pod koniec dodajemy ubitą pianę z proszkiem budyniowym i delikatnie mieszamy. Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika. 

Masę serową wylewamy na ciasto. 

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 50 minut. 

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. 

 

 



SMACZNEGO
   



czwartek, 4 lipca 2013

Zupa jarzynowa z papryką

  •  

                   Zupa jarzynowa z papryką

                                  
                        

     

                              SKŁADNIKI:

6 szklanek wody
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
200 g selera
1cebula biała
4 łyżki margaryny
7 łyżek  ryżu
1 puszka groszku konserwowego
1 czerwona papryka
5 łyżek keczupu łagodnego
5 ziemniaków
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
curry   do smaku
natka pietruszki do posypania
 kucharek do smaku
 


    


                                                  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 Warzywa myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę .
Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego.
 Na margarynie podsmażamy cebulę .
 Do cebuli dodajemy marchewkę ,seler i pietruszkę .
Przesmażamy około 10 minut. Wlewamy wodę . Dodajemy ziemniaki.
 Gotujemy,a następnie dodajemy pokrojoną paprykę oczyszczoną wcześniej z nasion i ryż oraz groszek konserwowy .
Doprawiamy keczupem, curry i pieprzem. 
Dodajemy łyżkę Kucharka.
 Zupę podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki. 


                             

Ciasto 2 smaki

  •  

                       Ciasto 2 smaki

     

 
 
 
Ciasto piernikowe:
3 szklanki mąki
1 mały słoiczek dżemu o dowolnym smaku
125 g margaryny
375 ml mleka
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka cukru
Ciasto ptysiowe:
125 g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki wody.
5 jajek
Dodatkowo:
1 op. kremu Karpatka
500 ml mleka
250 g margaryny
Lukier :
5 łyżek cukru pudru
sok z czarnej porzeczki może być z kartonu
wiórka kokosowe do posypania ciasta
perełki do ciasta do ozdoby




 Ciasto piernikowe;
 Ucieramy jajka z cukrem i margaryna . Dodajemy dżem oraz wlewamy mleko. 
Miksujemy ,a następnie dosypujemy resztę sypkich składników. 
Formę o wymiarach 26 x 32 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub mąką . Przelewamy gotowe ciasto i pieczemy 50 minut w temp.200 stopni C.
 Po przestudzeniu kroimy na dwa równe blaty.

 Ciasto ptysiowe;
 W garnku zagotowujemy 3/4 szklanki wody z margaryną . Wsypujemy make gdy margaryna się roztopi i połączy z wodą . Mieszamy energicznie by powstało jednolite ciasto. Zestawiamy z ognia . Gdy ciasto jest zimne miksujemy z jajkami. 
Wykładamy do takiej samej formy co piekliśmy ciasto piernikowe i pieczemy 30 minut w temp.180 stopni C.

 Miedzy czasie przygotowujemy krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu. 
Na jeden blat piernikowy wykładamy połowę kremy ,przykrywamy ciastem ptysiowym. 
 Smarujemy drugą częścią kremu i przykrywamy drugim blatem ciasta piernikowego. 
 Wierzch smarujemy lukrem zrobionym z cukru pudru i soku.
 Posypujemy wiórkami i perełkami .





wtorek, 2 lipca 2013

Drożdżowe z kruszonką

                Drożdżowe z kruszonką

 


30 g drożdży
1 łyżka cukru
50 ml mleka ciepłego
100 g margaryny
3   żółtka
1 łyżka cukru
250 g mąki pszennej






 CIASTO;
Z drożdży , 1 łyżki cukru i ciepłego mleka robimy zaczyn. Odstawiamy by podwoił swą objętość.
Margarynę ucieramy z żółtkami i 1 łyżką cukru. Dodajemy zaczyn , mąkę i wyrabiamy ciasto.

Przekładamy od razu do formy z kominkiem tworząc brzeg .

MASA SEROWA:
Ser miksujemy z dżemem. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Wykładamy na ciasto w formie.

KRUSZONKA:
Zagniatamy margarynę z cukrem i mąką .Ścieramy na tarce jarzynowej na masę serową.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 1 godzinę.
Studzimy w formie.
 

Słodka niespodzianka.

                                                                           Słodka niespodzianka.





   Składniki;

   1 mała cukinia
    2 garści malin  świeżych
    0,5 kg czereśni rozmrożonych   lub świeżych
    3 jajka
    150 ml oleju rzepakowego
    15 g proszku do pieczenia
    200 g cukru pudru
    300 g mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka cynamonu mielonego

    kruszonka
    50 g margaryny zimnej
    50 g mąki pszennej tortowej
    2 łyżki cukru pudru





Sposób wykonania:


 Cukinie obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry, a następnie w małą kostkę.
 Wrzucamy do dość wysokiej miski .
Wbijamy do niej jajka i wlewamy olej .
 Mieszamy ręcznie łyżką .
Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamon i cukier puder. 
Za pomocą miksera miksujemy aż pojawią się pęcherze powietrza około 10-15 minut.
  Formę tortownice o średnicy 24 cm smarujemy margaryną i posypujemy mąką .
Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto.

Czereśnie u mnie wcześniej rozmrożone osaczyłam z nadmiaru płynu na durszlaku.
. Przed posypaniem ciasta oprószyłam mąką.

Posypujemy ciasto czereśniami i malinami najlepiej świeżymi.
Z margaryny , mąki i cukru pudru zagniatamy szybko kruszonkę. 
Posypujemy po całej powierzchni owoców.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i pieczemy 60 minut.






Malinowy torcik Puszek

                Malinowy torcik Puszek

 

 

    BISZKOPT;
    5  jajek
    8 łyżek mąki pszennej
    2 łyżek kakao
    7 łyżek cukru
kryształu
    1 szczypta proszku do pieczenia

    masa
    400 ml śmietany trzydzieści %
    1/2 szklanki cukru pudru
    400 g sera śmietankowego lub  
mascarpone
    300 g malin  świeżych
    1/2 tabliczki czekolady gorzkiej starta
    20 sztuk maliny do ozdoby
 

 BISZKOPT;

 
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy.
Dodajemy jajka ,miksujemy.
Pod koniec dosypujemy delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i ubijamy na najniższych obrotach robota.
Przelewamy do przygotowanej tortownicy 24 cm i pieczemy 15 minut w temp.175 stopni C .Studzimy .
Wykładamy z formy . 

Formę wykładamy czysta folią aluminiową i wkładamy z powrotem blat biszkopta.

MASA:
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder.
Masę łączymy z serem śmietanowym taki jak na sernik lub serkiem mascarpone.
Chłodzimy gotową masę około 30 minut.
Następnie dodajemy oczyszczone maliny i delikatnie mieszamy.
Przekładamy masę na wystudzony biszkopt.
Posypujemy starta czekoladą i ozdabiamy malinami.Chłodzimy w lodówce około 3-4 godziny.